GAZETECİ KAPAMA
Bu
yemek için malzeme seçimi çok önemlidir; öncelikle kapatılacak gazetecileri
dikkatle seçmek gerekir. Bunlardan her mevsim bulunduğu için işiniz kolaydır,
ama seçim yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır, her gazeteciden
kapama olmaz çünkü. Bunun için gazetecinin gerisini çevirip koklamanız
yeterlidir eğer kokuyorsa kapatılmaya uygundur. Gazeteciler farklı boylarda,
farklı ağırlıklarda olmasının önemi yoktur. Gazeteciler tencerenin içine tıklayarak
konulur, bunlar kendiliklerinden yağ saldıkları için ayrıca yağ ilave etmenize
gerek yoktur. Yalnız hiç tatları tuzları olmadığı için; tuz, karabiber, kimyon,
yenibahar, kekik, kimyon, fesleğen gibi ilave etmeniz ağzınızın tadının
kaçmaması için şarttır. Bol harlı ateş üzerinde iki dakika karıştırarak sofraya
getirebilirsiniz.
Kapatma
gazetecinin en büyük özelliği hangi yemeğe niyet ederek yerseniz o yemeğin lezzetini
verir. Örneğin “Kuzu pirzolası olsun” dediğinizde kuzu pirzolası, “Bumbar
dolması” dediğinizde bumbar dolması tadını alır.
Yalnız
dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta vardır, bu yemeği sadece koltukta
otururken yiyebilirsiniz, kazara mabadınızı koltuktan bir şekilde kaldırdığınız
anda bu yemek ekşir, iğrençleşir, midenizi fena halde bozar. Siz de “Ne güzel
gayet uyumlu bir yemekti nasıl oldu da bir anda bu hale geldi” der ve bu işin
hikmetine akıl sır erdiremezsiniz…
PAŞA ÇORBASI
Paşalar
alınır, kıdem sırasına göre tezgâha dizilir; pişirilmeye geçilmeden önce bir
masatla dövülür, sirkeli su içinde bir süre bekletilip çıkartılır sonra tekrar
dövülür. Sonra geniş bir leğen içine konup soğan ve sarımsak ilave ederek çiğ
köfte gibi yoğrulur sonra tekrar dövülür, bir süre beklettikten sonra bir
yumurta kırılıp yoğrulur sonra tekrar dövülür, içine 1 kg tuz şeker, 1/2 tuz, 1
kg un eklenip karıştırılır üstüne üç yumurta kırılır. Karışımın üstü bir tülbentle
örtülür ve havasız bir ortamda üç gün bekletilir üç günün sonunda tekrar
dövülür. Paşaların iyice önce paşalıktan sonra insanlıktan çıktığına emin
olduğunda düdüklü tencereye konup kaynatılır ve servis edilir.
Afiyet
olsun…
ÖĞRENCİ HAŞLAMA
Öğrenciler
toplu olarak alınır, özellikle okul önlerinde harç protestosu yapan öğrenciler
tercih edilir. Öğrencilerin gözlerine biber gazı sıkılıp beklemeye alınır. Daha
sonra öğrenciler teker teker arkalı önlü dövülerek bir süre daha bekletilir.
Kıvama gelmiş öğrenciler kaynar kazana atılır, kapağı sıkıca kapatılıp
kaynatılır, suyunu çeken öğrenciler hemen servis edilir. Dişinizin kovuğuna
bile gitmeyeceğinden miktarı bol tutmakta yarar vardır.
SANAYİCİ OTURTMA
Bu
yemek için malzeme aramanıza gerek yoktur. Malzemeler size muhtaç olduklarını
bildikleri için kendiliğinden gelip “Bizi oturt” derler. Yapması da gayet
kolaydır, alıp oturtursunuz kendi kendine pişerler. Besin değeri yüksektir,
günün her saatinde yenebilir.
SANATÇIYA BASTI
Tiyatrocu,
sinemacı, ressam, heykeltıraş gibi türleri vardır. Özellikle ürünlerinin sizde
ucube izlenimi uyandıranları tercih edilir. Sanatçıların ellerini ayaklarını
bağlayıp kuytu, karanlık, havasız bir yere kapatırsınız, hiç bir şey üretemeyen
sanatçı sonunda bunalıma girer ve afakanlar basar. İşte şimdi servis edilmeye
hazırdır.
AYDIN DOLMASI
Kapama
kıstaslarına uymayan gazetecilerden, bilim adamlarından, yazarlardan yapılır.
Malzemeler kabak oyacağı ile teker teker oyulur. İçine elinize geçen, akılınıza
gelen gelmeyen ne varsa doldurulur ve bekletilir. Uzun süre bekletilen dolmalar
sonunda kendilerini sallarlar hemen tabağa alınıp üzerine limon sıkılır. Sanatçıya
Bastıyla birlikte servis edilirse tadından yenmez.
YANDAŞ BEĞENDİ
Yandaşlar
zaten yanınızdadırlar, okşayarak yumuşatılır bir sahana yerleştirilir. Pirinç,
şeker, un, nohut takviyesi yapılır, bir küfe kömürle yakacağınız ateşin
üzerinde hafif hafif pişmeye bırakılır.
HÂKİM BAYILDI
Yapılması
çok meşakkatli ama yapıldı mı da parmak yedirten bir yemektir. Hâkimi önce incitmeden
okşarsınız hafiften yağlarsınız. Ancak en ufak bir hatanızda hâkim hemen
bozulur, bozulan hâkim bir daha iflah olmayacağından kaldırıp atarsınız. Aynı
işlemi yeni bir ürün üzerinde uygulanır. Bunu yapmak ustalık gerektirir,
başarıya ulaşana kadar pek çok hâkimi harcayabilirsiniz. Sabrınıza
güveniyorsanız sonunda istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. İstediğiniz kıvama
gelen yemeğinizi servis edebilirsiniz, garnitür olarak Hukuk ızgara tavsiye olunur.
HACILI HOCALI
Analı
kızlı denen yöresel yemeğin helal gıda versiyonudur. Bir adet tarikat bir adet
de cemaat mensubu aynı kabın içine konur bol miktarda badem ilave edilir ve
kaynamaya bırakılır. İmam hatip mezunu aşçı abdestini aldıktan sonra
karıştırmaya başlar. Hacıyla hoca birlikte hemhal olana kadar karıştırılır
sonra tabağa konur üzerine gül suyu dökülüp servis edilir.
ANAYASA SÖĞÜRTME
Ekip
halinde yapılan bir yemektir; bunun için maya niyetine kullanılmak için eski
bir anayasa gereklidir. Eski anayasa büyük bir hamur teknesinin içine konur.
Ekip teknenin içine girer, bir yandan eline geçen çeşitli malzemeyi (ne
olduğunun önemi yoktur) ilave ederken bir yandan da ayaklarıyla ezmeye
başlarlar. İyice cıvık bir kıvama gelinince ekip elemanları aralarında çöp çekişirler
kısa çöpü çeken yemeğin tadına bakar eğer ölmezse servis edilir.
MUHALEFET FIRINDA
Şayet
etrafta bir muhalefet bulursanız hemen alınız, tutulacak bir yanını bulursanız
tutunuz. Ayıklamak, temizlemek, yıkamak gibi eylemlere sakın kalkışmayınız
çünkü başa çıkmazsınız. Olduğu gibi fırına koyup son dereceye kadar açınız.
Ancak büyük bir ihtimalle muhalefetiniz kart olduğundan bir türlü pişmeyecektir.
Siz iyisi mi o fırında beklerken pizzacıya telefon edip büyük boy karışık
söyleyiniz, yanında promosyon kolayı yollamalarını tembih etmeyi unutmayın.
Muhalefetten hayır yok bari aç kalmayın.
KAYMAKLI İŞÇİ KADAYIFI
Bu
kadar yemeğin üstüne bir tatlı iyi gider… Bunun için çeşitli iş kollarından
aldığınız işçileri birbirlerine vurarak iç içe geçirirsiniz. İşkolu yüzdeleri
düşen işçiler mayışıp kendilerinden geçince sendikalarından arınıp pelte haline
gelirler. Kıvamını bunan işçiler bir tepsiye yatırılır üzerlerine bir ölçü
esnek çalışma şurubu dökülüp bir süre bekletilir. Sonra üzerine bir kalıp manda
kaymağı konulup servis edilir…
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder