DÖRDÜNCÜ MAYMUN

23 Ekim 2012 Salı

USTASINDAN YEMEK TARİFLERİ



GAZETECİ KAPAMA
Bu yemek için malzeme seçimi çok önemlidir; öncelikle kapatılacak gazetecileri dikkatle seçmek gerekir. Bunlardan her mevsim bulunduğu için işiniz kolaydır, ama seçim yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır, her gazeteciden kapama olmaz çünkü. Bunun için gazetecinin gerisini çevirip koklamanız yeterlidir eğer kokuyorsa kapatılmaya uygundur. Gazeteciler farklı boylarda, farklı ağırlıklarda olmasının önemi yoktur. Gazeteciler tencerenin içine tıklayarak konulur, bunlar kendiliklerinden yağ saldıkları için ayrıca yağ ilave etmenize gerek yoktur. Yalnız hiç tatları tuzları olmadığı için; tuz, karabiber, kimyon, yenibahar, kekik, kimyon, fesleğen gibi ilave etmeniz ağzınızın tadının kaçmaması için şarttır. Bol harlı ateş üzerinde iki dakika karıştırarak sofraya getirebilirsiniz.
Kapatma gazetecinin en büyük özelliği hangi yemeğe niyet ederek yerseniz o yemeğin lezzetini verir. Örneğin “Kuzu pirzolası olsun” dediğinizde kuzu pirzolası, “Bumbar dolması” dediğinizde bumbar dolması tadını alır.
Yalnız dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta vardır, bu yemeği sadece koltukta otururken yiyebilirsiniz, kazara mabadınızı koltuktan bir şekilde kaldırdığınız anda bu yemek ekşir, iğrençleşir, midenizi fena halde bozar. Siz de “Ne güzel gayet uyumlu bir yemekti nasıl oldu da bir anda bu hale geldi” der ve bu işin hikmetine akıl sır erdiremezsiniz…

PAŞA ÇORBASI
Paşalar alınır, kıdem sırasına göre tezgâha dizilir; pişirilmeye geçilmeden önce bir masatla dövülür, sirkeli su içinde bir süre bekletilip çıkartılır sonra tekrar dövülür. Sonra geniş bir leğen içine konup soğan ve sarımsak ilave ederek çiğ köfte gibi yoğrulur sonra tekrar dövülür, bir süre beklettikten sonra bir yumurta kırılıp yoğrulur sonra tekrar dövülür, içine 1 kg tuz şeker, 1/2 tuz, 1 kg un eklenip karıştırılır üstüne üç yumurta kırılır. Karışımın üstü bir tülbentle örtülür ve havasız bir ortamda üç gün bekletilir üç günün sonunda tekrar dövülür. Paşaların iyice önce paşalıktan sonra insanlıktan çıktığına emin olduğunda düdüklü tencereye konup kaynatılır ve servis edilir.
Afiyet olsun…

ÖĞRENCİ HAŞLAMA
Öğrenciler toplu olarak alınır, özellikle okul önlerinde harç protestosu yapan öğrenciler tercih edilir. Öğrencilerin gözlerine biber gazı sıkılıp beklemeye alınır. Daha sonra öğrenciler teker teker arkalı önlü dövülerek bir süre daha bekletilir. Kıvama gelmiş öğrenciler kaynar kazana atılır, kapağı sıkıca kapatılıp kaynatılır, suyunu çeken öğrenciler hemen servis edilir. Dişinizin kovuğuna bile gitmeyeceğinden miktarı bol tutmakta yarar vardır.

SANAYİCİ OTURTMA
Bu yemek için malzeme aramanıza gerek yoktur. Malzemeler size muhtaç olduklarını bildikleri için kendiliğinden gelip “Bizi oturt” derler. Yapması da gayet kolaydır, alıp oturtursunuz kendi kendine pişerler. Besin değeri yüksektir, günün her saatinde yenebilir.

SANATÇIYA BASTI
Tiyatrocu, sinemacı, ressam, heykeltıraş gibi türleri vardır. Özellikle ürünlerinin sizde ucube izlenimi uyandıranları tercih edilir. Sanatçıların ellerini ayaklarını bağlayıp kuytu, karanlık, havasız bir yere kapatırsınız, hiç bir şey üretemeyen sanatçı sonunda bunalıma girer ve afakanlar basar. İşte şimdi servis edilmeye hazırdır.

AYDIN DOLMASI
Kapama kıstaslarına uymayan gazetecilerden, bilim adamlarından, yazarlardan yapılır. Malzemeler kabak oyacağı ile teker teker oyulur. İçine elinize geçen, akılınıza gelen gelmeyen ne varsa doldurulur ve bekletilir. Uzun süre bekletilen dolmalar sonunda kendilerini sallarlar hemen tabağa alınıp üzerine limon sıkılır. Sanatçıya Bastıyla birlikte servis edilirse tadından yenmez.

YANDAŞ BEĞENDİ
Yandaşlar zaten yanınızdadırlar, okşayarak yumuşatılır bir sahana yerleştirilir. Pirinç, şeker, un, nohut takviyesi yapılır, bir küfe kömürle yakacağınız ateşin üzerinde hafif hafif pişmeye bırakılır.

HÂKİM BAYILDI
Yapılması çok meşakkatli ama yapıldı mı da parmak yedirten bir yemektir. Hâkimi önce incitmeden okşarsınız hafiften yağlarsınız. Ancak en ufak bir hatanızda hâkim hemen bozulur, bozulan hâkim bir daha iflah olmayacağından kaldırıp atarsınız. Aynı işlemi yeni bir ürün üzerinde uygulanır. Bunu yapmak ustalık gerektirir, başarıya ulaşana kadar pek çok hâkimi harcayabilirsiniz. Sabrınıza güveniyorsanız sonunda istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. İstediğiniz kıvama gelen yemeğinizi servis edebilirsiniz, garnitür olarak Hukuk ızgara tavsiye olunur.

HACILI  HOCALI
Analı kızlı denen yöresel yemeğin helal gıda versiyonudur. Bir adet tarikat bir adet de cemaat mensubu aynı kabın içine konur bol miktarda badem ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. İmam hatip mezunu aşçı abdestini aldıktan sonra karıştırmaya başlar. Hacıyla hoca birlikte hemhal olana kadar karıştırılır sonra tabağa konur üzerine gül suyu dökülüp servis edilir.

ANAYASA SÖĞÜRTME
Ekip halinde yapılan bir yemektir; bunun için maya niyetine kullanılmak için eski bir anayasa gereklidir. Eski anayasa büyük bir hamur teknesinin içine konur. Ekip teknenin içine girer, bir yandan eline geçen çeşitli malzemeyi (ne olduğunun önemi yoktur) ilave ederken bir yandan da ayaklarıyla ezmeye başlarlar. İyice cıvık bir kıvama gelinince ekip elemanları aralarında çöp çekişirler kısa çöpü çeken yemeğin tadına bakar eğer ölmezse servis edilir.

MUHALEFET FIRINDA
Şayet etrafta bir muhalefet bulursanız hemen alınız, tutulacak bir yanını bulursanız tutunuz. Ayıklamak, temizlemek, yıkamak gibi eylemlere sakın kalkışmayınız çünkü başa çıkmazsınız. Olduğu gibi fırına koyup son dereceye kadar açınız. Ancak büyük bir ihtimalle muhalefetiniz kart olduğundan bir türlü pişmeyecektir. Siz iyisi mi o fırında beklerken pizzacıya telefon edip büyük boy karışık söyleyiniz, yanında promosyon kolayı yollamalarını tembih etmeyi unutmayın. Muhalefetten hayır yok bari aç kalmayın.


KAYMAKLI İŞÇİ KADAYIFI
Bu kadar yemeğin üstüne bir tatlı iyi gider… Bunun için çeşitli iş kollarından aldığınız işçileri birbirlerine vurarak iç içe geçirirsiniz. İşkolu yüzdeleri düşen işçiler mayışıp kendilerinden geçince sendikalarından arınıp pelte haline gelirler. Kıvamını bunan işçiler bir tepsiye yatırılır üzerlerine bir ölçü esnek çalışma şurubu dökülüp bir süre bekletilir. Sonra üzerine bir kalıp manda kaymağı konulup servis edilir…

                                                                      AFİYET OLSUN


Hiç yorum yok: