DÖRDÜNCÜ MAYMUN

29 Mart 2013 Cuma

Dizi Reklamlarında Yeni Eğilimler


Özel televizyonların tek geçim kaynağı reklamlardır, izlediğimiz tüm programlar reklamlar sayesindedir.
Reklamlar önce televizyon dizilerinde bölüm aralarına girmeye başladı; dizi belli bir bölümünde kesilip reklamlar başlar daha sonra kaldığı yerden devam ederdi.
Daha sonra dizi devam ederken görüntünün ucundan kenarından reklamın logoları görüntü. Yani oğlan kızı öperken sağ taraftan uzanan Cem Yılmaz’ın dazlak başı görülüyor ve hangi telefonu kullanmanız gerektiğini söylüyordu.
Baktılar itiraz eden yok “sanal reklam” adıyla bu kez sahnenin içine ürün oturtmaya başladılar gene oğlan kızı öperken hemen yandaki masada bir kola şişesi beliriyordu.
Gene ses çıkmayınca biraz daha abarttılar, bu kez sanal manal değil resmen çekim sırasında ürünler koydular, bu kez oğlan önce koladan bir fırt alıp sonra kızı öpmeye başladı. Bu reklamın da özel tarifeden ücreti ödendiğinden görünen ürünün buzlanmasına da gerek kalmıyordu.
Sonra bir adım daha ileri gidildi, bu kez senaryo yazımı sırasında ürünler konmaya başladı; yani oğlan koladan bir fırt alıyor “Kolayla Mualla daha iyi gider” diye kıza yumuluyordu. Durumun anlatılan öyküyü zedelediği kesin de ne kadar zedelediği artık yapanların vicdanına kalmıştır. Ustam Lütfi Akad’ın piyasamızı anlatan bir saptamasını anımsıyorum hep; “Burası çamur içinde bir yola benzer, burada yürürken paçalarınızın çamurlanması hoş görülebilir.  İş çamurun daha yukarlara çıkmamasını sağlamakta; bazıları var ki tepeden tırnağa çamura bulanıyorlar ki işte o tam bir rezalet…”  diyordu Akad Usta.
Çamurun yavaş yavaş daha yukarlara çıktığını görüyorum.
Son rastladığım iki örnek bu reklam işinde yeni bir yöntemin başladığına işaret…
"Sıfıra etkisiz eleman derler ya..."

Karadayı adlı dizinin fragmanında bir söz dikkatimi çekti; oğlan kıza mektup yazmış, konuşması duyuluyor “Sıfıra etkisiz derler ya, yanlış; sıfır her şeyin başlangıç noktası…”
Cümle dikkatimi çekti çünkü yanlış bir ifadeydi; çünkü sıfıra kimse etkisiz demez; matematikte “etkisiz eleman “ olan rakam “1” dir, sıfır için de “yutan eleman” ifadesi kullanılır. “Arkadaşlarımız herhalde dalgaya düşmüşler” diye düşündüm. Fazla da üstünde durulacak bir şey değildi.
Ancak hemen sonra başlayan Zero Kola reklamını görünce uyandım, reklamda geçen bir ifade şöyleydi “Sıfıra etkisiz derler ya, yanlış; sıfır her şeyin başlangıç noktası…”
Bu kez senaryo içine yerleştirilen bilinçaltı bir reklam söz konusuydu; reklamda geçen bir sloganı senaryonun kahramanlarından birine söyletiyorlardı.
 
Kızgın ateşlerden serin sulara
İki gün sonra Muhteşem Yüzyıl’ı izleyince koltuktan düştüm resmen; Kanuni Süleyman oğluna şöyle diyordu “Kızgın ateşlerden serin sulara gittim..
Çok kişi “Ben bu lafı bir yerden anımsayacağım ama nerden?” demiştir mutlaka.
Ama bunun Magnum’un sloganlarından olduğunu anımsayanlar da “Yuh artık!”  diye isyan etmiştir…
Sanıyorum ilerleyen günlerde dizilerin içinde benzer sürprizler yaşayabiliriz…
Sevgili ustam; çamurlar paçaları aşalı çok oldu, boğazımıza geldi dayandı...

Hiç yorum yok: